Ryż z truskawkami to dla mnie smak dzieciństwa. Co roku czekałam na ten przysmak - to był rarytas przygotowywany tylko w sezonie na te pyszne owoce. Wtedy zimą po prostu nie dało się kupić truskawek, co nadawało im lekkiej nutki ekskluzywności. Teraz mogę kupować te owoce również poza sezonem, ale nie da się ukryć, że importowane nie są nawet w połowie tak smaczne. Dlatego ryż z truskawkami według rodzinnego przepisu nadal szykuję tylko w czerwcu, gdy w Polsce trwa urodzaj. Moje córki kochają ten smakołyk równie mocno jak ja.
Przepis na domowy ryż z truskawkami
Składniki:
- 200 g truskawek (+ kilka osobno do dekoracji)
- 100 g ryżu
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki budyniu śmietankowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki brązowego cukru
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Mleko wymieszaj w rondelku z budyniem, dodaj 2 łyżki brązowego cukru, wsyp podgotowany ryż i całość podgrzewaj, aż ryż zgęstnieje.
- Zdejmij rondelek z ognia, odstaw aby całość trochę przestygła.
- Umyj truskawki, usuń szypułki, pokrój owoce na mniejsze części.
- Włóż truskawki do rondelka, zasyp 2 łyżkami cukru brązowego, podgrzewaj aż owoce zaczną puszczać sok, a cukier się rozpuści. Pamiętaj, aby często mieszać, żeby truskawkowa masa się nie przypaliła.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą, dodaj do masy truskawkowej. Gotuj, aż całość lekko zgęstnieje.
- Zdejmij rondelek z ognia, odstaw do ostygnięcia.
- Teraz w miseczkach układaj warstwami naprzemiennie - trochę ryżu na mleku, a trochę truskawkowej masy, trochę ryżu na mleku, a potem znowu nieco truskawek. Wierzch udekoruj pozostałymi truskawkami, które zostały do dekoracji (warto je fantazyjnie pokroić).
Co można zmienić w tym przepisie?
Ja korzystam z tradycyjnego przepisu, zapisanego w rodzinnym zeszycie. Recepturę można jednak modyfikować według własnych upodobań. Moja rodzina lubi jeszcze dodatek cynamonu, który wprowadza ciekawą nutę smakową. Zamiast brązowego cukru, możesz spróbować wsypać cukier waniliowy. A z kolei zamiast budyniu śmietankowego, warto czasem sięgnąć po wariant czekoladowy, który może sprawić że całość nabierze jeszcze bardziej deserowego akcentu. Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty, możesz przetestować nawet zmianę owoców - zamiast truskawek, wypróbuj latem opcję z jagodami.
Zobacz także:
Jak podawać ryż z truskawkami?
Ryż z truskawkami możesz podać albo na zimno, albo na ciepło - w zależności od upodobań i własnych potrzeb. Moja rodzina zdecydowanie woli zajadać na zimno - ten przysmak jest przecież bardzo podobny do gotowych deserków ze sklepowych lodówek. Opcja na ciepło też brzmi smakowicie. Ryż z sosem truskawkowym to przekąska na leniwe, weekendowe śniadanie albo pyszny podwieczorek. Możesz go też potraktować jako czerwcowy deser.