Tradycyjne gazpacho na bazie pomidorów to idealne danie upalne lato i czas, gdy na bazarku kuszą dojrzałe pomidory malinowe. Jednak na początku czerwca o te warzywa w pełnej krasie jeszcze ciężko. Wypróbuj więc czerwcową wariację na temat słynnej hiszpańskiej zupy z zielonym duetem w roli głównej: awokado i ogórkiem. Ta wersja gazpacho z południa Hiszpanii jest delikatna, kremowa, orzeźwiająca a przy tym sycąca. Idealna na ciepłe dni, kiedy  i ty nie masz ochoty sterczeć w kuchni i pilnować rosołu. Do przygotowania nie potrzebujesz ani kuchenki, ani bulionu. Wystarczy blender i kilkanaście minut wolnego czasu.

Co to jest gazpacho?

Najbardziej znany przepis na gazpacho pochodzi z Andaluzji i kojarzy się z pomidorową, intensywnie czerwoną zupą podawaną na zimno. To taki hiszpański chłodnik – miks świeżych warzyw z dobrej jakości oliwą, czosnkiem, octem i czasem też chlebem. Zwykle w jego składzie są pomidory, papryka, ogórki, cebula. Ale są też mniej klasyczne wersje – na przykład białe gazpacho z migdałami albo takie jakie proponuję ci dziś – zielone i kremowe, z awokado oraz świeżymi ogórkami. I choć ta wersja odbiega od oryginału, to zachowuje wszystko, co w hiszpańskiej zupie najważniejsze. 

Zobacz także:

Jak zrobić kremowe gazpacho z awokado i ogórkiem?

To jedna z najprostszych wersji gazpacho, jaką możesz przygotować. Kluczowe są dobrej jakości składniki – dojrzałe awokado, jędrne ogórki, świeża bazylia. Wszystko miksujesz na gładko i chłodzisz. To naprawdę tyle. Bez podsmażania czosnku, bez obierania pomidorów ze skórki, bez przecierania. W ciepłe liczy się każda minuta poza kuchnią. A ta hiszpańska zupa robi się praktycznie sama. Jest lekka, ale awokado dodaje jej zdrowego tłuszczu, który podbija cały smak gazpacho – wystarczy zjeść miseczkę, by się nasycić.

Przepis na kremowe gazpacho z awokado i ogórkiem

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 dorodne ogórki gruntowe
  • 2 garście bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 szklanki wody
  • 2 szczypty soli
  • sok z 1 limonki

Dodatkowo: kilka listków bazylii i ewentualnie jeszcze jeden ogórek do dekoracji dania. 

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ogórki i cebulę, awokado przekrój, usuń pestki i wyjmij miąższ. Czosnek obierz.
  2. Wszystkie składniki – razem z wodą, bazylią, solą i sokiem z limonki – wrzuć do blendera.
  3. Miksuj kilka minut, aż uzyskasz zupełnie gładką konsystencję. Jeśli chcesz, by zupa była bardziej płynna, dodaj odrobinę więcej wody.
  4. Gotowe gazpacho przelej do zamykanego pojemnika i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę – dobrze schłodzone smakuje najlepiej.
  5. Przed podaniem rozlej zupę do miseczek i udekoruj listkami świeżej bazylii oraz pokrojonym drobniutko kawałkiem ogórka.

Źródło przepisu: www.jemyzdrowo.pl

Wariacje i zamienniki składników

Jeśli nie masz świeżej bazylii, możesz użyć mięty – nada zupie jeszcze bardziej orzeźwiającego charakteru. Surowy czosnek możesz zastąpić tą samą ilością mniej piekącego pieczonego czosnku. A limonkę na spokojnie zastąpisz cytryną – ważne, żeby w zupie była odrobina kwasowości.