Jeśli chcesz zjeść naprawdę dobrą kalafiorówkę, to zrób ją z tego przepisu. Wychodzi aromatyczna, pełna warzyw i w pięknym kolorze. Duża w tym zasługa przyprawy, którą dodaję do niej. Dzięki niej zupa ma bardziej wyrazisty smak i w niczym nie przypomina nudnej kalafiorowej, jaką znamy z dzieciństwa. Wystarczy zaledwie łyżeczka kurkumy, by podkręcić smak zupy i nadać jej niecodzienny aromat. Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz.

Do jakich potraw pasuje kurkuma?

Kurkuma znana jest przede wszystkim w kuchni azjatyckiej, a szczególnie indyjskiej, gdzie dodawana jest do dań typu curry, ryżu czy sosów. Jednak sprawdzi się także w polskich daniach. Świetnie pasuje do potraw z dynią, podkreśla jej smak i wydobywa kolor, więc śmiało użyj jej do dyniowej zupy-krem.

Zobacz także:

Kurkuma może także poprawić kolor rosołu. Dodaj pół łyżeczki na początku gotowania warzyw z mięsem. Nie będzie ona wyczuwalna w zupie, a nada jej bardziej słoneczną barwę. Tym samym pasuje do wszystkich zup robionych na bulionie, także do kalafiorowej.

Jak dodawać kurkumę do zupy?

Zupa z dodatkiem kurkumy uzyskuje piękny, żółtawy kolor, a także delikatny, korzenny smak. Pamiętaj jednak, by nie dodać jej zbyt dużo, ponieważ potrawa będzie gorzka. Tej w proszku wystarczy łyżeczka na gar zupy. Jeśli po raz pierwszy używasz kurkumy, to dodaj jej mniej - pół łyżeczki i spróbuj, czy taki smak ci odpowiada.

Natomiast gdy masz świeży korzeń, wystarczy zaledwie pół centymetra obranego i startego na najmniejszych oczkach tarki. Warto taką świeżą kurkumę dodać na początku gotowania, aby wydobyć z niej smak i aromat.

Przepis na zupę kalafiorową z kurkumą

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • pół białej części pora
  • 2 l bulionu lub wody
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj warzywa. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Ziemniaki i marchewkę pokrój w większą kostkę. Białą część pora pokrój w cienkie paski. Kalafior podziel na mniejsze różyczki.
  2. Na patelni roztop masło. Dodaj do niego cebulę i smaż kilka minut, aż stanie się szklista. Następnie dodaj do niej pozostałe warzywa: ziemniaki, marchewkę oraz por. Całość podsmaż przez kilka minut, po czym zalej je gorącym bulionem. 
  3. Gotuj zupę pod przykryciem przez ok. 10 minut. Gdy ziemniaki będą półmiękkie, dodaj do garnka kalafior. Gotuj całość, aż warzywa zmiękną.
  4. Na koniec wsyp do zupy łyżeczkę kurkumy, dopraw ją solą i pieprzem.
  5. Zupę zagotuj i podawaj z posiekaną natką pietruszki.