Jeśli chcesz zjeść naprawdę dobrą kalafiorówkę, to zrób ją z tego przepisu. Wychodzi aromatyczna, pełna warzyw i w pięknym kolorze. Duża w tym zasługa przyprawy, którą dodaję do niej. Dzięki niej zupa ma bardziej wyrazisty smak i w niczym nie przypomina nudnej kalafiorowej, jaką znamy z dzieciństwa. Wystarczy zaledwie łyżeczka kurkumy, by podkręcić smak zupy i nadać jej niecodzienny aromat. Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz.
Do jakich potraw pasuje kurkuma?
Kurkuma znana jest przede wszystkim w kuchni azjatyckiej, a szczególnie indyjskiej, gdzie dodawana jest do dań typu curry, ryżu czy sosów. Jednak sprawdzi się także w polskich daniach. Świetnie pasuje do potraw z dynią, podkreśla jej smak i wydobywa kolor, więc śmiało użyj jej do dyniowej zupy-krem.
Zobacz także:
Kurkuma może także poprawić kolor rosołu. Dodaj pół łyżeczki na początku gotowania warzyw z mięsem. Nie będzie ona wyczuwalna w zupie, a nada jej bardziej słoneczną barwę. Tym samym pasuje do wszystkich zup robionych na bulionie, także do kalafiorowej.
Jak dodawać kurkumę do zupy?
Zupa z dodatkiem kurkumy uzyskuje piękny, żółtawy kolor, a także delikatny, korzenny smak. Pamiętaj jednak, by nie dodać jej zbyt dużo, ponieważ potrawa będzie gorzka. Tej w proszku wystarczy łyżeczka na gar zupy. Jeśli po raz pierwszy używasz kurkumy, to dodaj jej mniej - pół łyżeczki i spróbuj, czy taki smak ci odpowiada.
Natomiast gdy masz świeży korzeń, wystarczy zaledwie pół centymetra obranego i startego na najmniejszych oczkach tarki. Warto taką świeżą kurkumę dodać na początku gotowania, aby wydobyć z niej smak i aromat.
Przepis na zupę kalafiorową z kurkumą
Składniki:
- 1 kalafior
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- pół białej części pora
- 2 l bulionu lub wody
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj warzywa. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Ziemniaki i marchewkę pokrój w większą kostkę. Białą część pora pokrój w cienkie paski. Kalafior podziel na mniejsze różyczki.
- Na patelni roztop masło. Dodaj do niego cebulę i smaż kilka minut, aż stanie się szklista. Następnie dodaj do niej pozostałe warzywa: ziemniaki, marchewkę oraz por. Całość podsmaż przez kilka minut, po czym zalej je gorącym bulionem.
- Gotuj zupę pod przykryciem przez ok. 10 minut. Gdy ziemniaki będą półmiękkie, dodaj do garnka kalafior. Gotuj całość, aż warzywa zmiękną.
- Na koniec wsyp do zupy łyżeczkę kurkumy, dopraw ją solą i pieprzem.
- Zupę zagotuj i podawaj z posiekaną natką pietruszki.