Cukinia, obok kukurydzy cukrowej, cebuli, kapusty i kalafiora, jest uważana za jedno z "bezpiecznych" warzyw, które nie chłoną metali ciężkich i innych szkodliwych substancji. Lubi ją niemal każdy. W każdej postaci ma nieco inny smak. Soczysta, młoda, jędrna i świeża, nadaje się nawet do surówek i do kiszenia. Nie wspominając już o nadziewanych ricottą smażonych kwiatach - można się rozmarzyć. Czasami jednak zjedzenie jej może źle się skończyć i trzeba będzie zgłosić się po pomoc. Cukinia na surowo jest trująca w 1 konkretnym przypadku.

Czy cukinia na surowo jest trująca? 

Może taka być, jeśli znajduje się w niej zbyt wysokie stężenie kukurbitacyny. To organiczny związek odpowiedzialny za gorzkawy smak niektórych dyniowatych warzyw, w tym właśnie cukinii, dyni czy ogórków. W przypadku podejrzanie gorzkiej mizerii winna może być zepsuta śmietana lub właśnie ogórek, który w ciemniejszej końcówce gromadzi ten związek. Ogórki na mizerię wystarczy obierać od właściwej, jaśniejszej końcówki (tam, gdzie był kwiat). Ciemną końcówkę odetnij i wyrzuć. Niestety nie obowiązuje to cukinii. Nawet jeśli odetniesz końcówki, cukinia pozostanie w środku gorzka. 

Zobacz także:

Czy gorzką cukinię po ugotowaniu można jeść?

Wiemy, że nie lubisz marnować żywności - my również tego unikamy. I tu powstaje pytanie, czy przypadkiem nie da się rozwiązać problemu inaczej. Ugotowanie, usmażenie, grillowanie czy pieczenie takiej cukinii nic nie da, a właściwie przyniesie efekt odwrotny do zamierzonego. Pod wpływem ciepła goryczka będzie jeszcze bardziej wyczuwalna w smaku i nie warto próbować neutralizować jej dodatkami - cukrem czy miodem. Warzyw niestety nie da się już uratować i nadają się tylko do wyrzucenia - zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Wystarczy 1 niewielki kęs, by to sprawdzić - nie musisz nawet próbować całego plasterka. 

Tak samo sprawa ma się z innymi dyniowatymi warzywami: dynią, kabaczkiem czy patisonem. Dużo mniej kukurbitacyny zawiera melon i arbuz. Mnóstwo mają z kolei jej pestki dyni. W ogóle nie zawierają jej ogórki wężowe, bo są uprawiane w stabilnych warunkach - w szklarni.

Dlaczego cukinia bywa toksyczna?

Wysokie stężenie kukurbitacyny w warzywach może wynikać z samodzielnej, nieprofesonalnej uprawy z nasion niewiadomego pochodzenia, stresowych warunków wzrostu (suszy i upałów), niedoboru azotu w glebie czy też przypadkowego skrzyżowania cukinii z dzikimi odmianami dyniowatych roślin, które zawierają dużo tego związku.