Deser lemon posset jest bardzo efektowny, bo oryginalnie podaje się go w wydrążonych połówkach cytryn. To sprawia, że jest on świetnym wyborem na większe uroczystości - nawet na wesele, jako eleganckie monoporcje.  Po wyciśnięciu soku z cytryn miąższ zblenduj i wykorzystaj na lemoniadę lub do zrobienia lodów, a resztę do zrobienia deseru w garnuszku. Można go też podać w pucharkach lub miseczkach, ale „nadziewane” cytryny zrobią zdecydowanie większe wrażenie. Deser cytrynowy podaje się na zimno, jest więc świetnym zamiennikiem dla ogranych już na wszelkie sposoby lodów czy sorbetów. Zaskocz rodzinę i dzieciaki takim „jajkiem niespodzianką”.

Co to jest lemon posset?

To deser z bardzo długą historią. W średniowieczu nie był to przysmak na podwieczorek, a rozgrzewający napój z mleka, miodu z dodatkiem piwa i wina przygotowywany zwykle na jesienne osłabienie. Takim napojem szekspirowska Lady Makbet uśpiła strażników pilnujących komnat króla Duncana, by jej mąż mógł go zgładzić i przejąć po nim władzę. 

Zobacz także:

Na lemon posset w wersji deserowej, współczesnej, nie musicie uważać. Nie jest to napój mleczny, a cytrynowy krem, który gęstnieje i najlepiej smakuje po całonocnym schłodzeniu w lodówce. Do jego przygotowania potrzebne jest zaledwie kilka składników, z czego aż 3 to cytryny w różnych postaciach. Powstaje tzw. coś z niczego: tak lubię najbardziej.

Przepis na deser cytrynowy à la jajko niespodzianka

Składniki:

  • 8 cytryn przekrojonych na pół z wydrążonym miąższem
  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 2/3-3/4 szklanki cukru (w zależności od upodobań)
  • starta skórka z jednej cytryny (bez białej gorzkiej części)
  • 8 łyżek soku z cytryny

Dodatkowo: starta skórka z cytryny do dekoracji (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Przelej kremówkę do garnuszka, wsyp cukier i podgrzewaj do rozpuszczenia się cukru. 
  2. Zmniejsz ogień na bardzo mały płomień, Gotuj śmietankę z cukrem ostatnie 3 minuty, cały czas mieszając.
  3. Zdejmij śmietankę z ognia, dodaj sok cytrynowy i skórkę, odłóż na 5 minut do przestudzenia. 
  4. Wymieszaj dokładnie krem. Nadziewaj nim przygotowane połówki cytryn. Ewentualny nadmiar kremu rozłóż do pucharków lub miseczek.
  5. Przełóż do lodówki i schładzaj co najmniej 3-4 godziny (a najlepiej całą noc). Przed podaniem możesz posypać skórką cytrynową, ale nie jest to niezbędne. 

Jeśli chcesz urozmaicić nieco deser i sprawić, by krem ściął się mocniej, dodaj do gorącej śmietanki po zdjęciu z kuchenki oprócz soku z cytryny i skórki dodatkowo pokruszoną wcześniej białą czekoladę - 1/2 tabliczki zrobi różnicę w smaku i konsystencji. Taki dodatek szczególnie ucieszy najmłodsze łakomczuchy. Jeśli planujesz dodać białą czekoladę, do gotującej się śmietanki wsyp wcześniej nieco mniej cukru. Deser cytrynowy wciąż będzie pyszny, ale nie za słodki.