Dieta keto znana jest tak naprawdę już od lat 20-tych, ale co jakiś czas wraca na nią moda. Nie namawiam ani nie zniechęcam do niej nikogo, natomiast wiem na pewno, że warto niektóre keto przepisy włączyć do swojego jadłospisu. Szczególnie, jeśli chodzi o placki, w których głównym składnikiem w większości receptur (tych spoza keto) jest mąka pszenna. Jeśli z jakichś powodów nie chcesz jej używać lub nadużywać, nie musisz. Chrupiące i bardzo smaczne placuszki zrobisz z innych produktów.
Co będzie potrzebne do keto placków z cukinii?
Wiosną warto użyć młodej cukinii. Trzeba ją dokładnie odsączyć, ponieważ młode warzywo zawiera w sobie bardzo dużo wody (a nie chcesz przecież, żeby placki wyszły rozmiękłe i gumowate). Najlepiej zrobić to, przekładając startą na dużych oczkach tarki pulpę cukiniową do kawałka czystej gazy, następnie to zawiniątko odcisnąć z nadmiaru płynu i ułożyć na durszlaku nad zlewem, żeby dodatkowo obciekło.
Zobacz także:
Drugim ważnym składnikiem jest ser. Możesz użyć żółtego sera (tak podaję w przepisie) np. cheddara lub innego, jaki najbardziej lubisz i który dobrze się rozpuszcza albo mozzarelli. Żeby masę związać, weź również jajko. To tak naprawdę wszystko.
Przyprawy dodaj według własnego uznania - sprawdzi się zarówno mielona słodka papryka, jak i pikantne chili, świeżo starta gałka muszkatołowa, pieprz, świeży lub suszony czosnek, prażona cebulka, oregano lub lubczyk. Do smażenia keto placków najlepiej użyj masła klarowanego lub smalcu.
Przepis na chrupiące keto placki z cukinii
Z podanych składników wyjdzie ci porcja na jedną średnio głodną osobę. Przemnóż gramatury przez liczbę osób, które chcesz nakarmić, żeby każdy najadł się do syta. Masę na placki możesz urozmaicić np. posiekanym drobno szczypiorkiem lub koperkiem, a także dowolnymi świeżymi ziołami, jakie masz pod ręką.
Składniki:
- 160 g cukinii
- 80 g startego żółtego sera
- 1 jajko
Dodatkowo sól i ulubione przyprawy, zioła, tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki do warzyw.
- Odsącz na gazie i odstaw na durszlak na ok. 10 minut, żeby pulpa obciekła z nadmiaru wody.
- Po tym czasie jeszcze raz wyciśnij pulpę cukiniową z resztek płynu i dopiero tak przygotowaną masę przełóż do miski.
- Zetrzyj ser na dużych oczkach tarki i dodaj do masy
- Wbij jajko i całość dokładnie wymieszaj.
- Na patelni podgrzej tłuszcz. Gdy będzie gorący, łyżką stołową nakładaj porcje ciasta i smaż placki z obu stron na złoty kolor.
Z czym podać keto placki z cukinii?
Keto placki lubią się z chrupiącym boczkiem. Przesmaż pokrojony w kostkę boczek na suchej patelni i okraś nim obiad. Do placków będzie też pasował gęsty sos lub dip. Możesz je zrobić na bazie kwaśnej śmietany lub majonezu z dodatkiem świeżo wyciśniętego czosnku i pieprzu. Pysznym połączeniem jest też gorący cukiniowy placek z zimnym sosem tzatziki (ze startych świeżych ogórków gruntowych oraz czosnku). Jeżeli oszczędnie dodawałeś przyprawy do masy na placki, robotę zrobi wyrazisty i orzeźwiający sos imbirowo-cytrynowy. Wystarczy, że połączysz jogurt grecki pół na pół z majonezem, dodasz sok z cytryny i drobno starty imbir, doprawisz solą, pieprzem i wymieszasz całość.