Receptura na to danie narodziła się przed laty w niewielkiej miejscowości Samobor na północy Chorwacji, nieco na zachód od stolicy tego bałkańskiego państwa, czyli Zagrzebia. Miasteczko to w zakresie kulinariów słynie przede wszystkim z dwóch rzeczy. Pierwszą z nich jest… kremówka – ciasto łudząco podobne do tego, które po maturze zajadał z kolegami Jan Paweł II na wadowickim rynku. Drugim powodem do dumy miasta Samobor jest kotlet schabowy. Ale nie byle jaki! Chorwaci tam mieszkający przyrządzają „schaboszczaki” zupełnie inaczej niż nad Wisłą.
Jak zrobić schabowe po chorwacku?
Dla tych, którzy chcieliby się sprawdzić jak rzeczone schabowe smakują, mamy dobrą wiadomość. Wcale nie trzeba ruszać w daleką podróż na wycieczkę do kraju, gdzie co jak co, ale akurat żywność jest dość droga.
Zobacz także:
Przepis na chorwackie schabowe można bez trudu odtworzyć we własnym domu. Kotlet po samoborsku to danie które wcale nie wymaga zakupienia trudno dostępnych składników. Jeśli masz w domu białe wino i mięso, ich przygotowanie nie nastręczy ci żadnych kłopotów.
Przepis na kotlety schabowe po samoborsku
Składniki:
- Ok. 60-70 dag schabu wieprzowego
- Mąka pszenna (najlepiej semolina - taką stosują do tego dania Chorwaci, ale egzamin zda także krupczatka oraz zwykłą mąka pszenna, np. tortowa)
- Kilka ząbków czosnku
- Szklanka białego wytrawnego wina
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Zacznij od oczyszczenia mięsa z błonek i kawałków zbędnego tłuszczu. Następnie pokrój je na ok. 1-2 centymetrowe plastry i utłucz tak samo jak robisz to w przypadku zwykłych schabowych.
- Dopraw solą i pieprzem i odstaw na chwilę na bok. Wysyp mąkę do szerokiego talerza i dokładnie obtocz w niej każdy kawałek mięsa.
- W międzyczasie przygotuj czosnek – obierz go z łupin i posiekaj drobno.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety po kilka minut z obu stron. Miej na uwadze, że mięso będzie potem jeszcze dusiło się w sosie, dlatego czas smażenia nie powinien być zbyt długi.
- Gdy mięso jest już podsmażone, wlej na patelnię znajdującą się ciągle na gazie wino. Za pomocą drewnianej łyżki wyczyść dno naczynia i wymieszaj z winem. Alkohol powinien odparować, a resztki mąki w tym czasie nieco zagęszczą powstający sos. Dopraw całość solą i pieprzem.
- Do nieco zagęszczonego sosu dodaj posiekany czosnek, a po chwili wrzuć na patelnię także podsmażone mięso.
- Duś przez kilka minut i podawaj z ugotowanym makaronem, ryżem lub ziemniakami. Do schabowego po chorwacku śmiało możesz podać także dowolne klasyczne surówki.
Smacznego!