Wbrew pozorom chrupiące i soczyste szparagi zrobisz w bardzo prosty sposób. Przede wszystkim zamień garnek z wodą na piekarnik. Szparagi gotowane w wodzie bardzo łatwo się rozgotowują i stają się sflaczałe i rozpadające się. Natomiast jeśli upieczesz je w piekarniku, pilnując czasu, to wyjdą w punkt. Nie za miękkie, nie za twarde, soczyste, a do tego chrupiące, dzięki 1 dodatkowi, który na co dzień wykorzystuję do kotleta schabowego.
Chrupiące szparagi panierowane w tym 1 dodatku
Szparagi możesz panierować klasycznie, czyli w jajku i bułce tartej. Jednak nie wyjdą one tak chrupiące jak z panko. Co to takiego? To japońska panierka, którą robi się z białego pieczywa bez skórek. Jest ono drobno rozdrabniane, ale nie na pył, a na charakterystyczne płatki. Używa się go do mięsa, ryb, warzyw czy serów, by nadać im dodatkowej chrupkości. Idealnie pasuje także do szparagów. Panko połączone z tartym parmezanem nie tylko sprawia, że warzywa są bardziej chrupiące, ale mają też serowy posmak. Do tak przygotowanych szparagów wystarczy podać prosty sos na bazie śmietany i majonezu i masz pyszne danie gotowe.
Zobacz także:
To, co jest najważniejsze w tym przepisie, to czas pieczenia. Od razu ustaw zegar, aby nie trzymać szparagów zbyt długo w piekarniku. Mocno przypieczone staną się gorzkawe i za miękkie, natomiast za krótko pieczone będą surowe i twarde, dlatego czas ich pieczenia jest tutaj kluczowy. Jeśli twój piekarnik szybko piecze, to sprawdź je już po 15 minutach, aby nie zdążyły się przypalić.
Przepis na szparagi w panko
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 jajka
- 50 g panierki panko
- 30 g parmezanu
- sól, pieprz
Składniki na sos:
- 60 ml majonezu
- 120 ml śmietany 12%
- 1 łyżeczka granulowanej cebuli
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka z 1 cytryny
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Ze szparagów odłam twarde końcówki. Następnie szparagi umyj i dokładnie osusz.
- Ser żółty zetrzyj na drobnych oczkach tarki i wymieszaj go z panierką panko. Przełóż na płaski talerz.
- Jajka wbij do głębokiej miski i roztrzep je widelcem z solą i pieprzem.
- Każdego szparaga panieruj najpierw w jajku, a potem w panko.
- Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Szparagi nie powinny się dotykać, bo posklejają się podczas pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
- W tym czasie pieczenia przygotuj sos. W miseczce wymieszaj majonez ze śmietaną i przyprawami: czosnkiem, cebulą, sokiem i skórką z cytryny oraz solą.
- Upieczone szparagi podawaj z sosem i opcjonalnie z ćwiartkami cytryny.