Większość z nas robi gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, choć w całej Polsce znane są również regionalne wersje z kaszą gryczaną czy grzybami. My jednak trafiliśmy ostatnio na prawdziwy hit, na który sami byśmy nigdy nie wpadli. Okazuje się, że w liście kapusty można zawinąć pewien znany i lubiany farsz z zupełnie innego dania. Zobacz, o czym mowa i spróbuj takiej hybrydy, a od razu ją pokochasz.

Jak zrobić gołąbki inaczej?

Aby przygotować pyszne i sycące gołąbki bez mięsa, wystarczy zainspirować się przepisem na pierogi ruskie. Chociaż początkowo może się to wydawać dziwne, to ten sam farsz genialnie sprawdzi się zawinięty w kapuściane liście, zamiast cienko rozwałkowanych kółeczek z ciasta. Ugotowane ziemniaki z twarogiem, cebulką i boczkiem to coś, co zawsze świetnie się sprawdza, a gdy dodasz do tego jeszcze nutkę kapusty, powstanie już prawdziwy obiad-ideał. 

Zobacz także:

Jeśli chodzi o sposób przygotowania, to nie ma tu co tłumaczyć, bo nadzienie robi się identycznie jak do pierogów ruskich, czyli mieszając ugotowane kartofle z serem białym w proporcji 1:1. Do tego jeszcze tylko podsmażona cebulka z boczkiem, trochę podstawowych przypraw i gotowe. Pozostaje już tylko zawijanie, a potem krótkie podsmażenie i duszenie gołąbków w garnku. Zobacz poniżej dokładny przepis na ruskie gołąbki. 

Prosty przepis na gołąbki ruskie

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg twarogu
  • 1 większa cebula
  • 250 g boczku wędzonego
  • 1 łyżka masła
  • odrobina oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: kwaśna śmietana do podania

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie je odcedź, rozgnieć tłuczkiem i odstaw do wystudzenia.
  2. Boczek pokrój w małą kostkę, a cebulę obierz i drobno posiekaj. 
  3. Boczek podsmaż na suchej patelni, a gdy się zarumieni, zbierz go do miseczki. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodaj masło i usmaż na tym cebulkę. 
  4. W dużej misce wymieszaj tłuczone ziemniaki z twarogiem, boczkiem i cebulką. Wszystko dopraw do smaku solą i pieprzem. 
  5. Z kapusty wytnij głąb, a potem odrywaj liście i parz je kolejno we wrzątku aż zmiękną. 
  6. Przestudzone sparzone liście kapusty wypełniaj ruskim farszem i szczelnie zwijaj. 
  7. Tak przygotowane gołąbki ruskie krótko podsmaż na odrobinie rozgrzanego oleju, a następnie układaj w dużym garnku. Zalej całość wodą (tylko w takiej ilości, aby przykryć gołąbki) i duś pod przykryciem, na małej mocy palnika przez około godzinę.
  8. Po tym czasie podawaj gołąbki na talerze, najlepiej z kleksem kwaśnej śmietany.