Większość z nas robi gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, choć w całej Polsce znane są również regionalne wersje z kaszą gryczaną czy grzybami. My jednak trafiliśmy ostatnio na prawdziwy hit, na który sami byśmy nigdy nie wpadli. Okazuje się, że w liście kapusty można zawinąć pewien znany i lubiany farsz z zupełnie innego dania. Zobacz, o czym mowa i spróbuj takiej hybrydy, a od razu ją pokochasz.
Jak zrobić gołąbki inaczej?
Aby przygotować pyszne i sycące gołąbki bez mięsa, wystarczy zainspirować się przepisem na pierogi ruskie. Chociaż początkowo może się to wydawać dziwne, to ten sam farsz genialnie sprawdzi się zawinięty w kapuściane liście, zamiast cienko rozwałkowanych kółeczek z ciasta. Ugotowane ziemniaki z twarogiem, cebulką i boczkiem to coś, co zawsze świetnie się sprawdza, a gdy dodasz do tego jeszcze nutkę kapusty, powstanie już prawdziwy obiad-ideał.
Zobacz także:
Jeśli chodzi o sposób przygotowania, to nie ma tu co tłumaczyć, bo nadzienie robi się identycznie jak do pierogów ruskich, czyli mieszając ugotowane kartofle z serem białym w proporcji 1:1. Do tego jeszcze tylko podsmażona cebulka z boczkiem, trochę podstawowych przypraw i gotowe. Pozostaje już tylko zawijanie, a potem krótkie podsmażenie i duszenie gołąbków w garnku. Zobacz poniżej dokładny przepis na ruskie gołąbki.
Prosty przepis na gołąbki ruskie
Składniki:
- 1 główka białej kapusty
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 kg twarogu
- 1 większa cebula
- 250 g boczku wędzonego
- 1 łyżka masła
- odrobina oleju
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: kwaśna śmietana do podania
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie je odcedź, rozgnieć tłuczkiem i odstaw do wystudzenia.
- Boczek pokrój w małą kostkę, a cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Boczek podsmaż na suchej patelni, a gdy się zarumieni, zbierz go do miseczki. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodaj masło i usmaż na tym cebulkę.
- W dużej misce wymieszaj tłuczone ziemniaki z twarogiem, boczkiem i cebulką. Wszystko dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Z kapusty wytnij głąb, a potem odrywaj liście i parz je kolejno we wrzątku aż zmiękną.
- Przestudzone sparzone liście kapusty wypełniaj ruskim farszem i szczelnie zwijaj.
- Tak przygotowane gołąbki ruskie krótko podsmaż na odrobinie rozgrzanego oleju, a następnie układaj w dużym garnku. Zalej całość wodą (tylko w takiej ilości, aby przykryć gołąbki) i duś pod przykryciem, na małej mocy palnika przez około godzinę.
- Po tym czasie podawaj gołąbki na talerze, najlepiej z kleksem kwaśnej śmietany.