Gdy dobrze rozejrzysz się podczas spaceru, prawdopodobnie już w najbliższej okolicy wypatrzysz czarny bez. Pięknie zdobi on podwórko, ale zamiast tylko się mu przyglądać z daleka, warto zabrać jego kwiaty do kuchni. Nie każdy wie, jak cenne właściwości kryją się w tych pachnących drobinkach i na ile sposobów można je wykorzystać.

Jednym z najlepszych i jednocześnie najprostszych sposobów jest domowa lemoniada, która smakuje 100x lepiej od wszystkich napojów ze sklepu razem wziętych. Zobacz, jak zrobić ją krok po kroku.

Zobacz także:

Jak zrobić lemoniadę z czarnego bzu?

Czarny bez zaczyna kwitnąć już pod koniec maja i zdecydowanie warto wtedy wybrać się pod niego na spacer. Oczywiście kwiaty najlepiej zbierać w sprawdzonych miejscach, z daleka od miasta i ruchliwych dróg, bo tylko takie będą smaczne i wartościowe. Ważne jest też to, by na zbiory udać się w słoneczny i bezdeszczowy dzień, a zebrane kwiatki jak najszybciej przynieść do domu i przerobić, aby długo nie leżały w reklamówce czy koszyku. 

Sam przepis na lemoniadę z czarnego bzu wcale nie jest trudny, bo poza kwiatkami potrzebna jest jedynie woda, cukier i trochę cytryny. Wszystko to wrzuca się do jednej butelki lub słoika, a potem zostaje już tylko czekanie, bo aby pojawiły się bąbelki gazy, potrzeba kilku dni cierpliwości. Zwykle trwa to około 4-5 dni, więc jeśli nastawisz ten napój już teraz, będziesz cieszyć się nim już na początku czerwca.

Gotowa lemoniada jest nie tylko pyszna w smaku, ale też przyjemnie gazuje. Zastąpi więc wiele popularnych sztucznych napojów ze sklepu, a przy okazji będzie od nich o niebo tańsza. Dodatkowo można ją podawać z listkami świeżej mięty czy nawet bazylii, a wtedy całość będzie wyjątkowo odświeżająca.

Domowa lemoniada z bzu - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1,5 l ciepła wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • połówka cytryny
  • 10-15 kwiatów czarnego bzu

Sposób przygotowania:

  1. Kwiaty bzu dokładnie oczyść i odetnij z nich wszystkie twarde łodyżki. 
  2. Cytrynę wyszoruj (nie musisz obierać jej ze skórki) i pokrój w plasterki.
  3. W oddzielnym naczyniu wymieszaj ciepłą wodę z cukrem.
  4. Kwiatki czarnego bzu przełóż do czystego słoja lub dużej butelki i dorzuć do środka plasterki cytryny. 
  5. Wypełnij naczynie z kwiatkami i cytryną słodzoną wodą i przykryj całość gazą.
  6. Tak przygotowany napój odstaw na około 4 dni, ale w tym czasie codziennie go mieszaj. 
  7. Po tym czasie przecedź napój i przechowuj lemoniadę w lodówce. 

Smacznego!