Jak zrobić pizzę, by się nie narobić? To pytanie, które mógłby zadać sobie nie tylko Ferdek Kiepski ze słynnego polsatowskiego serialu, ale także każda zabiegana osoba, która nie ma czasu na mozolne wyrabianie drożdżowego ciasta, a potem 24-godzinne wyrastanie w zgodzie z neapolitańskimi normami. Na szczęście da się sprytnie ominąć całą tę żmudną procedurę. Nie chodzi tutaj tylko i wyłącznie o użycie coraz bardziej popularnych spodów typu pinsa, ale także o posłużenie się starym dobrym ciastem francuskim.
Jaki sos zrobić do pizzy na cieście francuskim?
Większość z nas ma jednakowe skojarzenie jeśli chodzi o wybór sosu do pizzy. Jest nim bowiem zdecydowanie najczęściej sos pomidorowy, niekiedy w warunkach domowy zamieniany także na zwykły ketchup lub nawet po prostu passatę czy przecier pomidorowy.
Zobacz także:
Fani prawdziwej włoskiej pizzy wiedzą jednak, że nic nie stoi na przeszkodzie, by od czasu do czasu przygotować pszenny pieczony placek także z sosem białym. Pizza w wersji bianca (wł. biała) zdecydowanie korzystnie wypada właśnie w połączeniu z ciastem francuskim.
A jeśli sos wzbogacisz o sezonowy dodatek w postaci cukinii, to sprawisz, że z pozoru prosta przekąska nabierze cech znakomitego, niemalże restauracyjnego dania.
Przepis na pizzę na cieście francuskim
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 mała cebula
- 1 cukinia średniej wielkości
- Pół kubeczka słodkiej śmietanki 30%
- Zioła prowansalskie
- Ok. 100 g boczku
- 1-2 pomidory malinowe
- Ser żółty – np. mozzarella
- Rozmaryn świeży do ozdobienia pizzy
- Olej do podsmażenia warzyw
- Oliwa do podania
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania sosu białego do pizzy. Cebulę obierz z łupin i posiekaj w piórka.
- Podsmaż cebulę na patelni z niewielką odrobiną oleju. Następnie obierz czosnek, posiekaj go drobniutko i dodaj do cebuli.
- Smaż przez kilkadziesiąt sekund i następnie dodaj pokrojoną w plastry cukinię – jeśli dysponujesz młodym, miękkim warzywem, nie pozbawiaj go gniazd nasiennych, ani nie obieraj go ze skórki.
- Do podsmażonych warzyw dodaj śmietankę, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Doprowadź do lekkiego zgęstnienia sosu i odstaw na bok.
- Płat ciasta francuskiego rozłóż na blasze. Boki ciasta możesz lekko zawinąć do środka. Rozsmaruj na cieście zrobiony uprzednio biały sos do pizzy.
- Boczek pokrój w drobną kostkę i rozrzuć po całej pizzy. Pomidory pokrój w dość cienkie plastry i także wyłóż na pizzy.
- Posyp całość odrobiną sera i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na ok. 15-20 min.
Smacznego!