To ciasto aż "buzuje" od truskawek i chociaż może nie widać tego na zdjęciu, jest niesamowicie puszyste. To zasługa głównie jednego, tajemniczego składnika, który dodaję do masy. Pewnie nie spodziewasz się ricotty w cieście truskawkowym, ale tutaj stanowi finezyjne uzupełnienie apetycznej całości. Przy tym deserze nie ma zbyt wiele pracy, za to efekt jest spektakularny.
Ciasto z truskawkami i ricottą
Składniki:
- 250 g ricotty
- ok. 500 g truskawek
- 3 jajka
- 50 g miękkiego masła
- 220 g cukru
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 320 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do obsypania
Na wierzch do wyboru:
Zobacz także:
- 40 g płatków migdałów
- albo na kruszonkę 100 g cukru, 100 g zimnego masła i 180 g mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
- Jajka i ser ricotta wyjmij z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową przed przygotowaniem ciasta. Masło również wyjmij odpowiednio wcześniej, aby zmiękło, albo po prostu rozpuść je w rondelku i wystudź.
- Truskawki dobrze umyj, osusz i poodrywaj szypułki. Pokrój na małe kawałki.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C, przygotuj sobie tortownicę o średnicy 24 cm.
- Do miski wybij jajka, dodaj cukier. Ubij mikserem na żółtą i puszystą masę (potrwa to szacunkowo około 5-8 minut).
- Dodaj masło, ricottę i aromat migdałowy. Wymieszaj mikserem, ale ustaw go na niskie obroty.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta.
- Dodaj do ciasta połowę truskawek, delikatnie zamieszaj.
- Ciasto przelej do tortownicy, dodaj drugą połowę truskawek, delikatnie wciskając je w ciasto.
- Teraz pora na udekorowanie wierzchu ciasta - jeśli chcesz, przygotuj kruszonkę, ucierając 100 g cukru, 100 g zimnego masła i 180 g mąki pszennej. Możesz też po prostu obsypać deser płatkami migdałów.
- Piecz przez około 55 minut w 180 stopniach C (grzanie góra-dół).
- Gotowe ciasto z truskawkami i ricottą posyp jeszcze cukrem pudrem.
Co można zmienić w tym przepisie?
Jeśli nie masz pod ręką truskawek, nic straconego. Nadal możesz delektować się tym wilgotnym i puszystym deserem, wystarczy wykorzystać do niego inne owoce. Moim zdaniem najlepiej sprawdzą się jagody, borówki amerykańskie, maliny, czereśnie, wiśnie (oczywiście pozbawione pestek), a także pokrojone na małe kawałki morele. Możesz też zaryzykować i spróbować zmienić aksamitny wypiek w pełnowymiarową szarlotkę, sięgając po kawałki jabłek. Wtedy jednak nieodzowny będzie dodatek cynamonu, który nada całości lekko korzennej nutki. Jeśli masz na działce łodygi rabarbaru, to inna dobra opcja na deserowy eksperyment. Warto jednak wymieszać kawałki rabarbaru z innymi, słodszymi owocami, aby ciasto nie wyszło za kwaśne.